Chcesz zorganizować wyjazd dla swojej grupy?
Skontaktuj się z nami i ustal szczegóły.Zbiórka na lotnisku w Krakowie Balicach o godzinie 04:15, przelot samolotem rejsowym RYANAIR do Katanii (KRA 06:30 – CAT 08:55).
Po przylocie przejazd na Etnę, wjazd na wysokość 2000 m n.p.m., czas wolny na spacer po Crateri Silvestri (przy odpowiednich warunkach pogodowych). Degustacja etneńskich miodów oraz fuoco dell’Etna, słynnego likieru robionego na bazie owoców i ziół rosnących na zboczach wulkanu.
Następnie przejazd do winnicy położonej na zboczach Etny, obiad, degustacja win i lokalnych produktów.
Dalszy przejazd do hotelu w ok. Giarre, kolacja i nocleg
Po śniadaniu przejazd do Taorminy – najsłynniejszego kurortu Sycylii. Spacer z przewodnikiem lokalnym po miasteczku z przecudnymi widokami na okolicę, zwiedzanie Teatru Antycznego, czas wolny.
Przejazd do Noto, spacer po mieście zwanym perłą baroku oraz degustacja ciasteczek migdałowych i migdałów.
Dalszy przejazd do hotelu w ok. Modica, obiadokolacja i nocleg
Śniadanie.
Przejazd do Comiso, do małej rodzinnej fabryki mąki. Zwiedzanie fabryki i zapoznanie się ze sposobem produkcji pasty.
Następnie przejazd do Vittoria na teren gospodarstwa rolnego uprawiającego pomidory, degustacja lokalnych wyrobów.
Dalszy przejazd do Raguzy, spacer po mieście.
Powrót do hotelu, obiadokolacja i nocleg.
Po śniadaniu przejazd do Modica do jednej z rodzinnych fabryczek słynnej modykańskiej czekolady.
Zapoznanie się ze sposobem produkcji oraz degustacja słodkości. Spacer po mieście. Wizyta w lokalnej serowarni, degustacja ricotty. Przejazd do Scicli do lokalnej restauracji, udział w krótkiej lekcji gotowania sycylijskich specjałów, obiadokolacja.
Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie.
Przejazd do Syrakuz, spacer po najstarszej części miasta czyli po Wyspie Ortigia. Dalszy przejazd w okolice miejscowości Palagonia na plantację pomarańczy. Degustacja cytrusów oraz indywidualny wyrób i wypiek pizzy.
Dalszy przejazd do hotelu w ok. Katanii, nocleg.
Po śniadaniu przejazd do Katanii, zwiedzanie miasta z lokalnym przewodnikiem m.in. Katedra św. Agaty, Fontanna Słonia, Palazzo degli Elefanti, targ rybny Pescheria, Plac Uniwersytecki i Via Etnea, czas wolny. Degustacja arancini.
Przejazd na lotnisko. Wylot do Polski (CAT 16:00 – KRA 18:30). Zakończenie wyjazdu na Lotnisku Balice w Krakowie
Dostępne opcje zakwaterowania:
Dla osób podróżujących pojedynczo, proponujemy następujące opcje:
Opłata za powyższe -> 250 euro/os. - płatne obowiązkowo u pilota w autokarze
Na wyjazdy zagraniczne wszyscy uczestnicy są zobowiązani do zabrania dowodu osobistego lub paszportu. Dokumenty muszą być ważne jeszcze przez minimum 3 miesiące, licząc od daty powrotu z wyjazdu.
Legitymacja szkolna, książeczka zdrowia lub prawo jazdy nie są dokumentami upoważniającymi do przekroczenia granicy!
Chcesz zorganizować wyjazd dla swojej grupy?
Skontaktuj się z nami i ustal szczegóły.